Vlastnosti litinového smaltovaného nádobí

Vlastnosti litinového smaltovaného nádobí

Co je to šedá litina? Jde o surové železo obohacené uhlíkem v přesném poměru, které se vyrábí ve slévárnách. Litinové hrnce, pánve a pečicí formy tedy nejsou strojové výlisky, ale jsou to slévárenské odlitky. Vývoj každého takového kousku je celkem náročný, musí se zhotovit přesný dřevěný model a z něj pak forma, která má určitou životnost, po které se musí obnovovat.

Smalt je pak křemičitá tavenina příbuzná sklu. Ta při vypálení v pecích na 820 stupňů vytváří na nádobí hladký a lesklý ochranný povrch, který je odolný snad vůči všemu a v kombinaci s litinou dokáže přežít i více než sto let.

Litina a smalt je prostě alchymie

Smaltovaná litina je tradiční a v mnoha ohledech nadčasový materiál. Hodí se do moderní kuchyně stejně jako pro vaření na přírodním ohni. Jako lité železo je ideální na indukční sporák, pro její odolnost jí můžete mýt v myčce. Na rozdíl od různých zaručeně nepřilnavých povrchů ji nepoškrábete vidličkou. Skvěle vede teplo, jednoduše se udržuje a při dobrém zacházení ji zdědí ještě vaše vnoučata.

Snad nejdůležitější vlastností smaltovaného litinového nádobí či pečících forem je ovšem jejich naprostá zdravotní nezávadnost a to, že jsou hypoalergenní. Smalt je na podkladovém litinovém odlitku vypalován při teplotách nad 800°C a je tedy vyloučeno, že by při vaření nebo pečení, které probíhá při teplotách do 250°C, mohlo docházet k vylučování čehokoliv do připravovaného pokrmu. Můžete něco podobného říct i o teflonových vrstvách pánví či hrnců?

Smaltovací směs je navíc roztok, který se skládá pouze z přírodních materiálů, jako je křemičitá frita, jíl a přírodní barvítko. Tím je každý smaltovaný kus nádobí naprosto ekologický a nezatěžuje přírodu syntetickou chemií.

Odeslat článek známému   Vytisknout